Tips till dig som är gravid


Det har blivit många år med behandlingar för dig som är gravid! Här har jag samlat 10 korta men bra tips som funkar för de flesta.

 • Ha inte ont i onödan!
  Kom på behandling men gå till en terapeut som är kvalitetssäkrad och utbildad specifikt för behandlingar av gravida – t ex mig.
 • Var aktiv!
  Rör på dig dagligen. På vilket sätt och hur mycket varierar såklart beroende på dina problem eller smärtområden men oftast kan man göra något även om det inte är det du är van vid.
 • Våga stretcha!
  Många som kommer till mig är osäkra om stretch är tillåtet. Det är bra med stretch men självklart finns en del att tänka på under graviditeten. Men att stretcha t ex säte, lår och bröstmuskler är oftast bara till nytta. Fråga mig om hur just du kan göra.
 • Drick tillräckligt med vatten!
  Under graviditeten producerar din kropp extra blod och då behövs vätska. Vätskan minskar också svullnader och förhindrar förstoppning som är ett vanligt problem under graviditeten. Det kan vara svårt att veta vilken mängd som är tillräcklig så ha lite koll i toaletten – är urinen mörk behöver du dricka mer.
 • Gör knipövningar!
  Att göra knipövningar vid inkontinens och efter graviditet är självklart men det finns fördelar med att göra det under graviditeten också, bl. a för att du samtidigt aktiverar dina djupa magmuskler vilket hjälper till med din hållning. Tycker du att det är svårt – fråga mig så hjälper jag dig.
 • Få regelbunden massage!
  Det får inte plats att skriva här hur välgörande regelbunden massage är, vi kan bara konstatera att det är mycket välgörande! Antingen kan du köpa ett klippkort hos t ex mig eller så bokar du och din partner en tid hos mig för ”Gravidmassagekurs för par” så lär jag partnern hur ni enkelt kan göra detta hemma.
 • Hitta en bra sovställning!
  Att sova bra som gravid är dessvärre ett stort problem för många. Dessutom kan sättet du ligger på skapa ännu mer smärta i bäcken och rygg. Det finns bra sätt att ligga på sidan med stöttning av kuddar. Fråga mig om jag inte redan tipsat dig om detta vid ditt besök.
 • Vila och ta pauser!
  I det stora hela är graviditeten en kort tid av ditt liv. Se till att skapa utrymme för vila och återhämtning. Har du möjlighet att sluta arbeta i god tid innan förlossningen så gör det.
 • Ta hjälp av en doula!
  Är du ensam i din graviditet eller känner du och din partner att det skulle vara skönt att ha ytterligare stöd inför och under din förlossning. Min kollega Malin är doula, läs mer om det här.
 • Efter förlossningen – en ny kropp!
  Jag säger ”ny kropp” för din kropp påverkas enormt mycket under graviditeten. Man vill så snart som möjligt bli av med extrakilon men låt det ta tid. Det har tagit ca 9 månader att skapa ett nytt litet fantastiskt liv! Det jag däremot vill råda dig till är att inte vänta för länge med återträning av bäckenbotten och magmuskler (vilket i och för sig hjälper till att ”smalna” i midjan). Det finns appar och hjälp online men det är ofta svårt att veta om man gör rätt. Ta gärna minst ett besök hos utbildad ”mammatränare”, t ex mig. Läs mer om det här.